Sveže mleko zelenega krasa

Pišite nam!

Sporočite nam na naš e-naslov vaša mnenja, predloge ali želje.

Ali pa nam se nam oglasite kar prek telefona:
041/978-425

Domov > O Mleku > Recepti

Recepti

Predstavljamo vam še nekaj receptov, s katerimi si zdravo življenje s svežim mlekom s krasa še dodatno obogatite!

Kislo mleko

Mleko nalijemo v keramične skodelice, ga pokrijemo s papirjem in pustimo v temnem prostoru, na sobi temperaturi nekaj dni, da se skisa in strdi. Da bo proces prvič stekel hitreje, pa lahko v vsako skodelico dodate žličko kislega mleka, ki ste ga kupili. Za naprej priporočamo, da prenašate t.i. kulturo kar iz doma narejenega kislega mleka. Mleko naj bo surovo in polnomastno – samo tako boste dobili res dober okus

Skuta

Surovo domače mleko pustite toliko časa, da se sesiri. Poleti se to naredi lahko to tudi v enem dnevu. Takrat posebej v loncu zavrete vodo, to vodo potem po malem vlivate v sesirjeno mleko in ves čas mešate z metlico. Vodo vlivate v mleko toliko časa da ima mleko + voda približno 40 stopinj. Nato pustite vse skupaj, da se ohladi. Ko je hladno pa precedite skozi gazo in obesite, da se dobro odcedi. Skuta izdelana na tak način je zelo dobra in kremasta. Pozor, če boste dolili preveč vroče vode bo skuta groba.

Mlečna kaša

Potrebujemo 1 l mleka, 1 dl prosene kaše, sladkor, jajce. V zavreto, sladkano mleko stresemo proseno kašo, premešamo in v pokriti posodi na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Beljak stepemo v trd sneg in dodamo rumenjak. Z metlico vse skupaj narahlo umešamo v skuhano proseno kašo in ponudimo. Lahko pa namesto prosene kaše uporabimo, ajdovo kašo, riž, pirin, ali pšenični zdrob.

Mlečni šejk

Sezonsko sadje (jagode, maline, češnje, borovnice, jabolka, banane in drugo), sladkor, 1 liter mleka. Sestavine stresemo v mikser in dobro premešamo, prelijemo v kozarce in ponudimo

Karamelno mleko

Na vročem ognju stopimo 2 zvrhani žlici sladkorja, tako da se sladkor spremeni v karamelne kristale. Prilijemo ga z 2 dl mleka in mešamo na zmernem ognju toliko časa, da se kristali stopijo. Priporočamo pitje tako pripravljenega napitka pri vnetem grlu. Lahko dodamo tudi 2 listka žajblja.

Mlečna bovla

Sezonsko sadje (jagode, maline, češnje, borovnice), sladkor, sok 1/2 limone, limonina lupina, 1 l mleka. Sadje damo v posodo za bovlo, potresemo s sladkorjem in pustimo stati 1 uro. Nato dodamo limonin sok in malo naribane limonine lupine, dolijemo mleko in na hitro premešamo.

Mlekomati

Vabimo vas, da se na naših najsodobnejših mlekomatih na Notranjskem in Primorskem natočite pristno sveže nehomogenizirano mleko z zelenega Krasa.

Več o mlekomatih

Radijski oglas

Za potrebe oglaševanja smo ustvarili tudi radijski oglas - Vabimo k poslušanju.