Sveže mleko zelenega krasa

Pišite nam!

Sporočite nam na naš e-naslov vaša mnenja, predloge ali želje.

Ali pa nam se nam oglasite kar prek telefona:
041/978-425

Domov > O Mleku > Slovar izrazov

Slovar Izrazov o mleku

Različni postopki obdelave mleka ohranjajo kakovost mleka in povečujejo njegovo varnost, omogočajo pa tudi pridobivanje kakovostnih mlečnih izdelkov.

PASTERIZACIJA je postopek toplotne obdelave mleka, pri katerem surovo mleko na temperaturi 75°C zadržujemo 15 sekund in ga nato ohladimo na 4°C. Visoka temperatura uniči zdravju škodljive patogene mikroorganizme in kvarljivce.

UVT (ultra visoka temperatura) postopek je kratkotrajno, nekaj sekund trajajoče segretje mleka na visoko temperaturo (142°C). S tem mleku podaljšamo rok uporabe brez dodajanja kakršnihkoli konzervansov in omogočimo, da še ne odprto embalažo mleka lahko hranimo na sobni temperaturi.

HOMOGENIZACIJA je postopek, ki zmanjšuje velikost maščobnih kroglic v mleku. Manjše kroglice se lahko v mleku enakomerneje porazdelijo, s čimer se prepreči njihovo izločanje na površini.

FERMENTACIJA je postopek mlečnokislinskega vrenja, ki mlečni sladkor spre¬meni v mlečno kislino. Najbolj znani fermentirani mlečni izdelki so jogurti, kislo mleko, kefir in izdelki z dodanimi probiotičnimi kulturami.

SVEŽE MLEKO je mleko, ki po pasterizaciji in homogenizaciji ohrani kar največ hranilnih snovi in je pri temperaturi 6°C obstojno več dni.

TRAJNO MLEKO je mleko z daljšo, 120-dnevno obstojnostjo, obdelano s segrevanjem na ultra visoko temperaturo in postopkom homogenizacije. Obe vrsti mleka delimo po odstotkih maščobe na polno, polposneto in posneto.

JOGURT izdelujemo s pomočjo izbranih mlečnokislinskih bakterij v procesu fermentacije mleka. Jogurti ugodno delujejo na prebavni trakt, so lahko prebavljivi in polni zdravju koristnih snovi.

SIR je najbolj obstojen mlečni izdelek. Pripravljen je iz pasteriziranega mleka s postopkom sirjenja z dodajanjem mlečnokislinskih mikroorganizmov in encimov. Sire delimo glede na vsebnost maščobe (od pustih do mastnih) in glede na vsebnost suhe snovi (od svežih, mehkih in poltrdih do trdih sirov).

SKUTA je najbolj znan sveži sir. Običajne skute imajo 40 % mlečne maščobe, lahke skute pa največ 10 %. Med sveže sire spadajo tudi SIRNI NAMAZI.

SLADKA SMETANA je pridobljena s posnemanjem mleka. Ima od 10 do 35 % maščobe in je lahko sveža ali trajno.

KISLA SMETANA je fermentirani mlečni izdelek. Običajno vsebuje 20 % mlečne maščobe in je v kuhinji pomemben dodatek različnim jedem.

MASLO je mlečni izdelek, katerega osnova je pasterizirana smetana, obdelana s postopki metenja, izpiranja, gnetenja itn. Maslo vsebuje več kot 80 % mlečne maščobe in je hranjeno v hladilniku uporabno mesec dni.

MLEČNI IN KREMNI SLADOLEDI so visokovredno živilo, ki vsebuje mlečne beljakovine, vitamine A, D in E ter minerale, zlasti kalcij in fosfor. Osnovne sestavine so pasterizirano mleko, smetana, mleko v prahu in razni dodatki za okus (npr. sadje, čokolada,…).

PROBIOTIČNI IZDELKI. Med mlečnimi izdelki, zlasti fermentiranimi (jogurt, kislo mleko, kefir, napitki) je vse več takšnih, ki so jim dodane koristne probiotične kulture. Ti mikroorganizmi vzpostavljajo naravno ravnotežje bakterijske mikroflore v črevesju, izboljšujejo prebavo in skupaj z uravnoteženo prehrano pomagajo krepiti imunski sistem. Poleg izdelkov z dodanimi probiotičnimi kulturami je pomemben probiotični izdelek tudi tradicionalni kefir, ki ga izdelujejo s kefirnimi zrni, v katerih v simbiozi bivajo bakterije, kvasovke in plesni. Ko kefirna zrna preživijo določen čas v mleku, po precejanju dobimo tradicionalni kefir.

Mlekomati

Vabimo vas, da se na naših najsodobnejših mlekomatih na Notranjskem in Primorskem natočite pristno sveže nehomogenizirano mleko z zelenega Krasa.

Več o mlekomatih

Radijski oglas

Za potrebe oglaševanja smo ustvarili tudi radijski oglas - Vabimo k poslušanju.